Hladina

Nedovolte listí, aby vraždilo

 

Výtvarníci a fotografové ho zbožňují, děti milují brodit se v něm jako v závěji. I majitelům zahradních jezírek se záplavy podzimního listí líbí – ale ne na vodní hladině!  Ta zlatavá nádhera totiž dokáže živým obyvatelům jezírka udělat ze života peklo. Zvlášť v zimě.  

Odborníci jsou si dobře vědomi toho, co napadané listí dokáže provést s vodou, a proto důrazně nedoporučují budovat jezírko v blízkosti stromů. Alespoň ne těch, které svou korunu lehkomyslně odhazují při sebemenším záchvěvu větru (i když je pravda, že stromy zároveň stíní a chrání tedy jezírko a jeho obyvatele v horkém létě před přímým slunečním svitem). Jenže ne každý má tak velkou zahradu, aby vítr nesvedl nějaké to listí na hladinu přivát.

Proč je listí v jezírku (nejen na podzim) takový strašák?

Z jednoduchého důvodu: ve vodě tlí, takže vytváří hnilobné plyny, které ohrožují na životě všechny živé obyvatele podvodní říše, rostliny i ryby. Proto listí na březích jezírka průběžně shrabávejte a to napadané do vody co nejrychleji vylovte. Nyní na podzim je životně důležité, abyste jezírko při přípravě k zimnímu spánku pořádně vyčistili.

 

Pod hladinou číhá záhuba

V zimě se totiž situace ještě dále vyostřuje. Kdybyste neudělali pořádek a dovolili, aby se hladina jezírka v mrazivém období proměnila v neprostupnou ledovou krustu, kyslík by neměl šanci proniknout dovnitř a plyny by naopak neměly kudy odcházet ven. A to by znamenalo rozsudek smrti udušením pro ty, kdo žijí pod vodou.

A tak krutý konec byste určitě nepřáli ani svému nepříteli, natož milým vodním bytůstkám, které vás svou přítomností těšily celou sezónu během odpočinku u jezírka!

Najměte si záchranáře

Nechcete-li být obviněni z napomáhání k vraždě (byť pouze svým svědomím), pořiďte si ty správné svědky, kteří potvrdí vaši snahu postavit se zlu:

jezírkový vysavač 

 

 

 

   

MINORITNÍM VLASTNÍKEM BLUESTONE OFFICE s.r.o   p.HRUBÝ

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu BLUESTONE OFFICE s.r.o., zakázáno. Provozovatelem serveru BLUESTONE OFFICE s.r.o., se sídlem Rybná 716/24, 110 00 Praha 1, IČ: 04131134, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 243012

https://www.youtube.com/watch?v=yISdTvCRA4s&feature=youtu.be