Krmiva


Umělá krmiva

Umělá krmiva ve formě granulí, která obsahují jak živočišné, tak rostlinné bílkoviny včetně vitaminů a dalších doplňkových látek, by měla být v každém chovu Nishikigoi brána jako základ krmné dávky. Živočišnou složku v nich reprezentuje hlavně rybí moučka, která by měla být vysoce kvalitní, a rybí tuky. Z rostlinných složek se pak v této umělé potravě objevují např. sója, pšenice, pšeničné klíčky, ječmen, pšeničná mouka, popř. i škrob.

Umělá krmiva pro kapry Koi musí mít výživářskou hodnotu, která je dána dostatečným a vyváženým obsahem živin a povyšuje tato krmiva na plnohodnotná. To znamená, že rybám musí stačit k výživě po celý život. Dva základní ukazatele, které používáme pro správnou orientaci v těchto krmivech, jsou obsah tuku a obsah dusíkatých látek. Obsah tuku u krmiv, která se používají ve vegetačním období, tj. od teploty vody 15 - 25oC, by se měl pohybovat mezi 8 - 12 %. Obsah dusíkatých látek (bílkovin) by pak měl být v rozmezí mezi 28 - 45 %. Toto jsou dvě základní hodnoty, které bychom měli při nákupu krmiva dobře prostudovat a podle nich se rozhodovat. Barva není důležitá, protože přibarvování neškodným potravinářským barvivem je jen otázka více či méně atraktivního vzhledu. Pouze krmiva s vysokým obsahem řas nebo přírodních surovin s karotenoidy (přírodními barvivy s podporou červené barvy) jsou zelenavé nebo načervenalé barvy.

Mezi ostatní údaje, které se u krmiv uvádí, patří procentické zastoupení vitaminů, stopové prvky, fosfor a vlhkost, která by neměla v žádném případě přesáhnout 10 %. Důležité je sledovat i vlákninu, jejíž obsah by se měl pohybovat mezi 2,5 - 4 %. Ta je u Koi stejně jako u savců důležitá pro peristaltiku střev a dobré trávení. Všímat si musíme i obsahu popelovin, což jsou látky, které zbudou po vyžíhání (spálení) určitého množství krmiva v laboratorních podmínkách. Čím vyšší množství popelovin u granulované potravy je, tím horší je její výživná hodnota, protože popeloviny jsou v podstatě balast, který je nestravitelný. Výše obsahu popelovin by měla být mezi 2,5 - 4 %.

 

 

   

MINORITNÍM VLASTNÍKEM BLUESTONE OFFICE s.r.o   p.HRUBÝ

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu BLUESTONE OFFICE s.r.o., zakázáno. Provozovatelem serveru BLUESTONE OFFICE s.r.o., se sídlem Rybná 716/24, 110 00 Praha 1, IČ: 04131134, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 243012

https://www.youtube.com/watch?v=yISdTvCRA4s&feature=youtu.be