Ryby

Ryby pro jezírka

O rybách v jezírku

FatrafolČlánky

ryby-jezirko
Počet známých druhů sladkovodních divoce žijících ryb byl ještě před 20 lety udáván necelých 10000. Dnes je uváděno číslo 30000. Počet druhů sladkovodních ryb chovaných v akvariích a venkovních nádržích je za posledních 10 let asi 5000, ale toto číslo je potřeba brát s rezervou.

Do tohoto počtu ještě zasahují zájmy a novinky, nep...řeberné množství tvarových a barevných variant vznikajících zejména z komerčních důvodů v asijských pěstírnách.

Tvar ryby

Povšimněme si několika zajímavostí kolem tvaru těla a pohybu ryb. Zatímco torpédovitý tvar těla ryb je typický pro proudící vody, ryby zhora zploštělé žijí většinou u dna a z boku stlačené se pohybují ve stojatých vodách. Ladný pohyb ryb je umožněn nejen tvarem jejich těla, ale i tvarem a velikostí ploutví a slizovitým sekretem.

Oko ryby

Oko je velmi podobné oku vyšších obratlovců, je krátkozraké, kulovitá čočka se ale k vidění na dálku nepřizpůsobuje zploštěním, nýbrž kulovitý sval ji přitahuje dozadu k sítnici (tím ryba zaostřuje, ale obstojnou viditelnost má jen několik metrů).

Sluch ryb

Ryby vnímají zvuk, tedy slyší vnitřním uchem (vnější ucho i zvukovod chybějí), s tím že v principu vnímají modulované chvění vody. Vnitřní ucho může zachytit i kmitočty kolem 15 KHz, ale u jednotlivých druhů ryb se tato schopnost různí. Ryby, které mají Weberův aparát (plynový měchýř), který působí jako zesilovač, je spojen s vnitřním uchem systémem kůstek/ slyší lépe.

Hmat ryb

Hmat ryb je soustředěn hlavně na hmatových vousech (na hlavě a v okolí úst) a na prodloužených ploutvích.

Čich a chuť ryb

Ryby fungují ve vodě shodně, tedy současně a bez zásadního rozdílu. V principu se jedná o vnímání chemických látek.

Chování ryb

Chování ryb - lze rozdělit na vrozené (geneticky určené, stereotypní, nepodmíněné reflexy atd.)
Nepodmíněný reflex: trvale se opakující reakce organismu na určitý podnět
Podmíněný reflex: návyky, které nemají trvalý charakter, ryba je zapomene
Instinkt: mají genetický základ /příklad - pohyb vpřed je složitý soubor mnoha jednotlivých činností/
Rozmnožovací instinkt: patří doslova k zázrakům přírody. Ryby mají /podobně jako ostatní živočichové/ pro svůj život vloženy geny /genetický kód/.
Potravinový instinkt: hlad, žízeň /sladkovodní ryby v pravém slova smyslu nepijí, ale menší množství vody přijímají spolu s potravou a žábrami, o vylučování vody se starají především ledviny/. Reakce na podávanou potravu je jiná u zdravých nebo nemocných ryb. Při krátkodobých změnách /tření/ může dojít k změně příjmu potravy.
Sebezáchovné instinkty: jedná se o obranu a reakce ryb za účelem jejich přežití, např. ryby při napadení prchají a snaží se ukrýt.
Sociální instinkt: většina ryb se cítí nejlépe v hejnu, v kontaktu s rybami téhož nebo příbuzného druhu, hiearchie ryb, patří sem i hry.

Zarybnění jezírka

Než zakoupíte jakoukoliv rybičku, je potřeba dodržet určitá nepsaná pravidla:
byla-li ryba chována v nádrži pod UVC a půjde-li do nádrže s tímto zařízením, není dobré se unáhlovat a okamžitě kupovat . Přijděte do té samé prodejny asi za 3 dny a pokud vzhled a kondice ryb bude stejná, je možné přistoupit ke koupi, pozor KOI kapr snáší teplotní balanci 5 stupňů, jeseter pouze 3 stupně, a hraje zde roli i to známé Ph.
při koupi se nebojte s prodavačem o tom, do jaké vody kupovaná ryba půjde. Dobrý prodavač rybám rozumí.
vyvarujte doplňování rybek z přírodních zdrojů, i malá odřeninka může nakazit celý chov, pokud opravdu neodoláte, jako krajní variantu použijte slabý roztok Hypermanganu (rozpuštěného), do této lázně rybu na 20 minut vpustíte (tzv.karanténa). Karanténa ve Zverimexu trvá 3 týdny.
vyvarujte se Zverimexů, kde berou rybičky od drobných chovatelů (nemoci), i když nic proti nim. Ať je to jak chce, oni jediní se postarali o znovuzrození chovu v naší zemi v porevoluční době, prostě jim za to musíme všichni poděkovat.

Kamil Hrubý / Jezírka Hrubý

Další články z této sekce

Jezírková fólie pro zahradní jezírka, rybníčky a izolace vodních ploch

 

 

 

   

MINORITNÍM VLASTNÍKEM BLUESTONE OFFICE s.r.o   p.HRUBÝ

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu BLUESTONE OFFICE s.r.o., zakázáno. Provozovatelem serveru BLUESTONE OFFICE s.r.o., se sídlem Rybná 716/24, 110 00 Praha 1, IČ: 04131134, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 243012

https://www.youtube.com/watch?v=yISdTvCRA4s&feature=youtu.be

BLUESTONE OFFICE s.r.o JEDNATEL MAJITEL -HRUBY KAMIL

Praha-1 ,Městského soudu v Praze ,oddíl C ,vložka 243012
IČO-04131134

Mutěnice Masarykova-38 ,69611
777601969
775601959 https://www.levnafiltrace.cz/
bluestoneoffice@seznam.cz